Kažkada, seniai seniai, viena Paryžiaus šeimininkė kepė krosnyje obuolius. Kuomet ji užsisvajojo, obuoliai perkepė. Kadangi netrukus turėjo ateiti svečiai, šeimininkė ant pridegusių obuolių šliūkštelėjo stiklinę kalvadoso, stiklinę cukraus, užmetė tešlos paklodę ir paslėpė dar šiltoje krosnyje. Savo nustebimui kitą rytą ji iš krosnies išėmė gardžiai kvepiantį neaiškios formos patiekalą. Jį išvertusi iš kepimo formos, šeimininkė nustebo: tai buvo vakarykščiai obuoliai, susikaramelizavę ir pavirtę į skanų pyragą...
Tokia tad ši istorija apie prancūziško obuolių pyrago kilmę. O kaip ten buvo iš tikrųjų, niekas nežino. Bet pyragas tikrai skanus :)
Šiam pyragui reikia:
Rūgščių/saldžiarūgščių obuolių;
Cukraus;
Šerio (sherry), bet manau, kad galima ir kito aromatinio alkoholinio gėrimo;
Cinamono lazdelės;
Bemielės tešlos.
Obuolius supjaustome skiltelėmis (galima ir puselėmis), išvalome sėklas. Obuolių turi būti tiek, kad uždengtų kepimo formos dugną.
Tešlos lakštą iškočiojame kočėlu. Reikia turėti omenyje, kad jis turės uždengti obuolius kepimo formoje. Su kavamale sumalame cinamono lazdelę. Patarimas: niekada nenaudokite fabrikinių maltų prieskonių, o juos susimalkite patys - skirtumas nerealus! Šviežiu cinamonu ištriname tešlą. Ji jau paruošta vartojimui :)
Iš cukraus ir šerio darome karamelę: supilame cukrų į karščiui atsparų indą (galima ir puodą) ir kaitiname ant dujinės viryklės. Įpilame šlakelį šerio karamelės aromatizavimo tikslais. Originaliame recepte buvo naudojamas kalvadosas, kuris yra rūgštus obuolių vynas. Čia logika paprasta - kuo rūgštesni obuoliai, tuo saldesnė turi būti karamelė. Jeigu obuoliai saldūs, tuomet karamelė gali būti ne tokia saldi ir tinka vartoti kalvadosą. Kuomet cukrus pavirsta karamele, į puodą supilame obuolius ir juos išmaišome karamelėje.
Kepimo indą pastatome ant dujinės viryklės visiškai mažos ugnies. Čia darome taip dėl to, kad įpylus karamelę su obuoliais, ši nepradėtų stingti. Obuolius tolygiai paskirstome po visą indą. ir tuomet juos apklojame tešlos paklode, cinamonine puse ant obuolių. Obuolius tešla apkamšome iš visų pusių, kad po kepimo apvertus indą, sirupas neišbėgtų pro šalį.
Gauname tokį vaizdą, kad formoje esantis pyragas yra tarytum aukštyn kojomis - obuoliai apačioje, tešla - viršuje. Indą pašauname į 170C karščio orkaitę ir kepame apie 25 - 30 minučių, kol tešla parus.
Iškepus išimame ir leidžiame atvėsti iki kambario temperatūros. Tuomet kepimo indą uždengiame didesniu indu ir staigiai apverčiame. Vaizdas turėtų būti panašus į vaizdą nuotraukoje. Skanaus!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą